torsdag 29 april 2010

Öl i påse i Qingdao

Qingdao ligger vid kusten ca 700 km norr om Shanghai. Staden ockuperades av tyskarna i slutet av 1800-talet. Trots att japanerna tog över staden redan på 1920-talet, så hann tyskarna ändå lämna sina spår. Det finns en massa fina hus i jugend stil och villor som lika bra skulle kunna ligga på någon tysk herrgård. Förutom byggnadskonst hämtade tyskarna naturligtvis också bryggerikonsten med sig. De etablerade ett ölbryggeri där man först producerade pilsner och lite mörkare "münchner" öl. Ölen kom att heta Tsingtao (antagligen en förtyskning av Qingdao), och är idag det största och kändaste ölmärket i Kina. Senare tog japanerna över bryggeriet och idag fortsätter verksamheten i den kinesiska statens händer.

Så som ni kanske kan räkna ut så spenderade vi dagarna i Qingdao med att ströva omkring i gamla tyska kvarter, titta på staden och dricka öl. Vi besökte naturligtvis ölmuseet och vandrade omkring på den s.k. Beer Street. Vi hade tänkt oss att Beer Street skulle vara en gata full med små barer och pubar, men en sådan ölkultur tycks inte existera i Kina. Istället stod det en massa omysiga kinesiska restauranger på rad där man kunde köpa svindyr öl i kanna eller glas, och folk var nog inte där ?bara för att ta en öl?, som vi hade förväntat oss. Till vår glädje hittade vi ett roligare sätt att dricka öl på då vi gick in på en sidogata från Beer Street. Man fick köpa öl i lösvikt, i plastpåse! Utanför en liten krog stod det några öltunnor med kran och det var bara att säga hur många kilogram öl man ville ha och så fick man det i en påse. Det var kanske lite opraktiskt att ha påse full med vätska då vi skulle ta bussen tillbaka till hostellet och ölen hann tappa det mesta av sin kolsyra, men det var en ganska rolig upplevelse ändå ?

Berget Laoshan som ligger vid havet ett tiotal kilometer utanför stan är förutom ölen den andra huvudsakliga turistattraktionen i Qingdao. Vi bestämde oss alltså för att fara dit och se vad som var så speciellt med berget. På morgonen hoppade vi på bussen som tog en dryg timme. Därefter var det bara att kliva upp på berget och vandra runt. Men i och med att vi är i Kina, så var det vandring i bergen på kinesiskt vis, dvs. det finns fina stenbelagda trappor och vägar som man går längs med. Dessutom finns det tusentals försäljare längs med hela vägen som säljer allt från te till torkade sjöstjärnor och annat krimskrams. Bortsett från försäljarna var vyerna verkligen vackra. Hela berget består i princip av enorma granitblock som ligger lite hullerombuller. På vissa ställen ser det nästan konstgjort ut, fast det inte är det. Efter många timmars vandring och lite klättrande och vandrande utanför de markerade stigarna ? var det dags att ta bussen hem.

En sak som gjorde vår vistelse i Qingdao lite roligare och mera speciell var vårt boende. Vi bodde nämligen på ett hostell som låg i stans gamla observatorie! Som man kan tänka sig var läget jätte bra. Observatoriet låg mitt i en park på en kulle och överblickade största delen av gamla stan. På taket fanns en stor takterass inklusive biljardbord och allt. Vi bodde på hostellet i tre nätter och under två av dessa kvällar ordnade hostellet en gratis BBQ fest, inklusive öl den första kvällen. Den första BBQ festen var egentligen hostellets avskedsfest för en grupp konststuderande från Jinan. När vi kom upp till takterassen var vi de enda västerlänningarna. Och herregud en sådan reaktion vi framkallade hos kineserna! Alla skulle ta ett foto med oss och vi hann knappt ta en tugga innan nästa kom och ställde sig bredvid oss för att posera. Hoppas kineserna är gladare nu när de har dussintals med fotografier av sig själva och oss ?.

Nu har vi just kommit till Peking där vi ska spendera hela nio nätter. Samtidigt är det den sista staden innan resans sista etapp börjar - hemresan.

1 kommentar:

  1. Trevlig tågresa hem!! Nu då man tittar på kalendern och ser dagens datum och den 15.5 på varandra följande rader inser man att ni faktiskt är på väg hemåt. Miss you!
    h. Faascha

    SvaraRadera