tisdag 4 maj 2010

9 dagar i Beijing

For nagra dagar sedan firade vi 1 maj i en park i Beijing. Vi lyssnade pa Akademen fran var iPod, skalade med skumppa och at sill och drack akvavit som vi hade kopt pa Ikea. Parkerna var fulla med folk som satt pa picnic och barn som sprang omkring med ballonger. 1 maj i Kina kandes precis som den brukar i Finland. Men det ar inte bara Ikea-maten och skumppan som gor att vi borjar kanna oss ganska som hemma har i Kina. Efter att ha spenderat langt over en manad i det har landet borjar vi redan vara ganska vana vid att leva som kineserna. Vi ater alla vara maltider pa sma lokala restauranger, som vi tidigare kanske skulle ha tyckt att ar valdigt ofrascha. Vi ater precis samma mat som kineserna, dvs.ris med olika tillbehor, nudelsoppa, "dumplings", m.m., och dricker kinesisk ol och konstiga risviner. Vi trangs i bussar och metro med hundratals andra kineser och cyklar omkring i vilket vader som helst. Trots att vi inte kan manga ord kinesisk kan vi anda kommunicera ratt bra och vi har sakteligen lart oss hur kineserna tanker och hur man skall tas med dem. Kort sagt, Kina borjar kannas ganska hemvant.
Beijing har inte varit nagot undantag. Precis som i alla andra stader har vi levt ganska enkelt och "kinesiskt". Vi har hyrt cyklar nagra dagar och cyklat omkring stora delar av staden. Och sa har vi forstas sett en stor del av alla de otroligt fina sevardheterna som finns i och omkring Beijing. Pa 9 dagar har vi hunnit se massor, sa har far ni ett kort sammandrag av de stallen vi besokt:

- Himmelska fridens torg och Maosoleum. Vi trodde att det skulle ta en evighet att komma in for att se Mao, det stod tusentals kineser i ko. Men kineserna ar val vana vid att organisera stora folkmangder och det gick riktigt smidigt till slut. Pa ca 10 minuter hade vi kommit in i Maosoleumet och sett Mao. Han sag sa vaxaktig ut att man nastan borjar undra om det var han pa riktigt...

- Forbjudna staden. Det var en valdigt blasig och kall dag da vi cyklade till Forbjudna staden, men val innanfor de bastanta murarna kunde man inte annat an glomma vadret och bara beundra den vackra gamla staden.

- Muren. Ett maste da man ar i Beijing. Vi valde att aka till en mindre turistig del av muren och sedan gora en vandring langs med muren.Vi startade vid ett stalle som heter Jinshanling, vandrade 10 km upp och ner langs med muren och avslutade dagen i Simatai. Mao lar ha sagt att "He who has not climbed the Great Wall is not at true man". Nu ar vi alltsa riktiga man!

- Olympiabyn. En av de nya attraktionerna i Beijing. Liksom allt annat i nya Kina har man satsat stort pa olympiabyn. Pa det enorma omradet finns bl.a. friidrottsstadion och simstadion.

- Sommarpalatset. Kejsarna byggde ett "litet" sommarstalle at sig utanfor staden, dar de kunde fly undan hettan i Forbjudna staden. Parken domineras av en delvis konstgjord sjo, dar kineserna aker runt med sina trampbatar, som de anvander som krockbilar. Vi gick runt i parken, tog en liten battur och bara njot av det varma vadret.

- Himmelens tempel. Efter sommarpalatset for vi annu till Himmelens tempel som ocksa ar en stor park, dar man forr i tiden har bett for bl.a. god skord.

Vi hade ju bada tva varit i Beijing forut. Andy hade senast varit har for tio ar sedan, medan det var sju ar sedan for Jessicas del. En stor del av stadsbilden har andrat totalt, medan andra saker har forblivit nastan oforandrade. Chaoyang distriktet som ligger mellan Andys gamla hem och Sanlitun har andrat valdigt mycket. Nu domineras omradet av stora komplex av ultramoderna byggnader som t.ex. Soho. Bargatan Sanlitun har aven andrat helt. Borta ar alla gatustand dar man forr kunde kopa klader. I stallet finns ett nytt shoppingkomplex med alla de vanliga vasterlandska markeskladerna. Ambassadomradet dar Andy bodde ser nastan ut som forr. Det som har andrat ar de nya stangslena som forhindrar folk fran att ga nara ambassadernas gardar. Dessutom har vakterna fatt fina "koppin", som de dock inte sitter i som forr, utan nu star de i grundstallning framfor porten och ror sig militariskt vart an de gar. Nar de tar ett steg at hoger vander de forst nittio gradet, tar steget, vander igen nittio gradet och avslutar rorelsen med att svanga handerna at sidan sa att de ater star i grundstallning. For tio ar sedan satt vakterna for det mesta och tog det lugnt i sina koppin. Tiderna andras. Hemmet har andrat farg fran brunt till rott och nagan har tagit bort Andys koribollsstallning! Vi cyklade ocksa till Lido Place, dar Andys gamla skola lag. Omradet sag helt ut som forr, trots att skolan hade flyttat till de nya lokaliteterna aret efter att Andys familj flyttade tillbaka till Finland. Det var jatte roligt att se alla gamla stallen och fa tillbaka manga goda minnen fran tiderna i Beijing.

Beijing verkar overlag vara ett mycket turistvanligt stalle nufortiden. Sedan OS 2008 har man satsat otroligt mycket pa sakerhetsatgarder och poliser och vakter syns overallt i gatubilden. Man far inte ga in i en vanlig metro utan att forst ga igenom en sakerhetskontroll. Ibland kanns det nastan otrevligt att se sa mycket poliser och Public Security Bureu-typer omkring sig, det kanns som om det kanske ar lite overdrivet mycket kontroll i stan. Det ar valdigt stadigt och snyggt overallt och det ar latt att rora sig i staden, bade med taxi och buss eller metro. De flesta sevardheterna ar i gott skick och man klara sig pa engelska pa de flesta stallena. Samtidigt ar det lite sorligt att se hur sa mycket av det gamla har forstorts och hur en stor del av allt det nya bara verkar vara en ytlig fasad for att bevisa nagot at turisterna och vastvarlden.

Nu nar vi snart har avslutat det har blogginlagget aterstar bara for oss att ga och vaxla till oss lite mongolska togrog och ryska rubel, packa rinkorna och vanta pa att imorgon bitti hoppa pa taget mot Finland. Var forsta stopp blir i Ulanbataar den 5.5. Den 7.5 aker vi vidare fran Mongoliet till Moskva. Taget till Moskva tar 5 dagar. Nar vi val ar framme i Moskva stannar vi dar tre natter och tar sedan ett sista nattag hem till Finland den 14.5. Den 15.5 ar vi hemma igen! Vi ses snart!

3 kommentarer:

  1. Helt galet att ni snart är hemma! Och att jag också snart är hemma för den delen. Fyra månader går så snabbt så snabbt. Jag kan inte ens föreställa mig hur mycket ni hunnit uppleva.

    Njut av sista tiden och så ses vi om några veckor!

    Toni

    SvaraRadera
  2. Välkommen hem, ha en bra hemresa!!
    Jolle

    SvaraRadera
  3. Goddäm, du hann till Ulanbataa före Team Finland!

    Ei voi midist. HEIV kör strength and honour idag, då världens första HEIV-match i 6. div spelas.

    Bis gleich.

    SvaraRadera