torsdag 22 april 2010

Hemma i Shanghai

Från Xiamen satte vi oss på tåget till Shanghai. OBS satte. Vi hade försökt köpa våra normala hard-sleeper sovplatser, men de var slutsålda. Det enda finansiellt vettiga alternativet var att ta sittplatser. Tåget skulle ju bara ta 25 timmar. På grund av förseningar tog det 27... Tåget startade klockan 22 på kvällen, vilket betydde att vi var framme i Shanghai klockan 1 på natten, två dagar senare :-) Det var som att sitta på ett lokaltåg i Finland, bara lite längre. Man satt antingen två och två eller tre och tre mittemot varandra. Vi hade turen att sitta bredvid fönstret på en två och två plats med ett litet bord emellan oss som lämpade sig för kortspel. Det var en utmaning för både rygg och ben, men vi motiverade oss med att det var väldigt billigt och vi klarade oss med bra humör ända fram. Äntligen framme i Shanghai hoppade vi på en taxi som körde oss hem till Lucanders (Jessicas gudföräldrar), där vi skulle bo de kommande sex dagarna.

För det första vill vi tacka Lucanders för deras gästvänlighet. Det var otroligt skönt att vara som hemma hos någon. Vi fick äta Reissumies, ha normal ost på brödet, sova i en skön säng och till och med lyssna på finsk radio! Dessutom gick vi i en äkta utebastu som de hade byggt på bakgården. Förutom att bara ta det lugnt "hemma" hann vi också se en del av staden. Vi vandrade genom de franska kvarteren som var fulla av låga mysiga hus. Vi åkte upp i Jingmao skyskrapan och delade på en glass i baren på 56 våningen. Vi gick också omkring i the Bund, ett område som varit det gamla finansiella centrumet och som till stilen liknar the City i London med stora bastanta stenbyggnader. Shanghai verkar vara en enorm och väldigt modern stad, som dessutom är väldigt uppiffad för tillfället p.g.a World Expo 2010 som startar om några veckor.

Sen så var det ju igen dags för lite shopping också. Med Annikas vägledning hittade vi en skräddare som vi anlitade för att sy kostymer och klänningar. Efter ganska långa funderingar kring tyg och modell var vi färdiga att göra vår beställning. Summa summarum blev det två klänningar, två rockar, tre kostymer, nio skjortor, smoking och frack. Vi ids inte ens berätta hur billigt det var, ni skulle bara bli avundsjuka :-) I Finland skulle man säkert inte ens få motsvarande tyg för samma summa. Dessutom fyndade vi även lite andra saker så som smycken, jeans, huppare och annat i shoppingcentret Pearl City som ligger på fem minuters gåavstånd från Lucanders. Naturligtvis hade vi ju inte plats för allt detta i vår packning, så det fick bli ett till tjugo kilos postpaket till Finland. Hoppsan, hur gick det nu igen så :-)

Annars så njöt vi bara av tillvaron hos Lucanders genom att sova länge, äta gott och gå på världens finaste brunch inkluderande operasång, dansuppvisningar och akrobater. Ja och så var vi ju också på ett företagsbesök på Pöyry, där Kim jobbar. Vi fick en företagspresentation och en rundvandring av Wenjie Jibao som jobbar där. Det var ett ganska skojigt och annorlunda program. Det kändes nästan som att sitta på föreläsning, när vi fick en 1,5 timmars presentation med slideshow och allt över Pöyrys verksamhet globalt och i Kina.

Tack igen till Lucanders för vårt fina Shanghai-besök. Nu drar vi åter norrut för att spendera våra sista veckor i Kina i Qingdao och Beijing.

3 kommentarer:

  1. Låter ju helt huippubra att ni fått leva lite normalt liv där mellan varven. :) Här i Grenoble har sommaren kommit och man får äntligen gå omkring i klänning och ballerinas! Bara två veckor kvar av studierna, helt sjukt.

    Sköt om er!
    Toni

    SvaraRadera
  2. Hej kära Cometen & Andy! Man skall ha en liten skyddsängel ibland, som hjälper en när det kniper! Man fick ju själv kramp i magen, när man läste historien om väskan-som-försvann-och-som-lyckligen-igen-hittades! :) Vi tar en skål för er i morgon (lö 24.4), då vi firar Jennys 18-årsdag, vi är "alla" där. Om ni ännu är i S, så hälsa A&K. Fammo hälsar också till er! Och som alltid, sköt om er! Kram, Faster

    SvaraRadera
  3. Man blir sannerligen inte trött på att läsa om era äventyr. Nu väntar jag på att få höra om er resa med Trans-sibiriska järnvägen (den är jag inte lite avundsjuk på) men det lär skall bli face2face när ni har kommit hem. Ta många bilder på den resan!

    Tjingtjong tills dess.
    h. Pappsen

    SvaraRadera